Odpowiednie żywienie ma bardzo istotne znaczenie dla stanu zdrowia, kondycji oraz efektów prowadzonych treningów. Z tego powodu należy starannie dobierać posiłki, które mają zagwarantować odpowiedni poziom energii podczas podejmowanej aktywności. Zatem, co jeść przed treningiem?
Dlaczego wybór posiłku ma tak duże znaczenie dla efektu ćwiczeń?
Jak wspomniano powyżej, jedzenie spożywane przed treningiem zaspokaja potrzeby energetycznie ciała podczas wykonywania aktywności fizycznej. Dobór określonych składników zależy jednak od indywidualnych potrzeb danego organizmu oraz rodzaju podejmowanego treningu. Niemniej jednak posiłek spożywany przed ćwiczeniami musi dostarczać odpowiednią ilość energii oraz nawodnienia.
Czym powinien się cechować posiłek spożywany przed treningiem?
Posiłek spożywany przed treningiem powinien być ubogi w tłuszcze. W zamian za to powinien on zawierać węglowodany, które stanowią źródło łatwo dostępnej energii oraz białko i błonnik. Podczas komponowania i spożywania posiłku należy mieć na uwadze to, że powinien on zostać przed treningiem strawiony i wchłonięty. Musi być zatem przyjęty w odpowiednim czasie, czyli na około 2 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń. Poza tym, musi on być lekkostrawny i powinien to być posiłek nisko glikemiczny. Musi zatem zawierać cukry złożone, które dostarczają rozłożony w czasie dopływ energii do mięśni oraz utrzymują stały poziom glukozy we krwi. Posiłek spożywany przed treningiem powinien być również bogaty w witaminy oraz składniki mineralne. Nie bez znaczenia dla wytrzymałości oraz kondycji organizmu jest również odpowiednie nawodnienie ciała. Dostateczna podaż wody umożliwia bowiem zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej. Przygotowując posiłek przed treningiem warto pamiętać o tym, że godnym polecenia źródłem białka jest chude mięso oraz ryby, natomiast dobrym źródłem węglowodanów: warzywa, owoce, kasze oraz ryż. Godnym polecenia posiłkiem przed treningiem jest zatem owsianka z owocami.
Czy podczas przygotowywania posiłków należy całkowicie rezygnować z tłuszczy?
Jak wspomniano powyżej, podczas przygotowywania posiłków należy ograniczyć ilość stosowanych tłuszczy. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji z nich całkowicie. W tym wypadku konieczne jest jednak ich odpowiednie wkomponowanie w codzienny jadłospis. Godna polecenia dieta powinna więc wykorzystywać prozdrowotne działanie tłuszczów nienasyconych, które wykazują działanie przeciwzapalne. Ich cennym źródłem są między innymi: oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek, awokado, a także nasiona i orzechy.